Når en kommune vil give et påbud, så skal det varsles først og til de rette personer

Er et forhold etableret i strid med lokalplanen, så kan kommunen kræve forholdet lovliggjort fysisk med et påbud. Men før påbuddet udstedes, så skal det varsles til de rette personer. Det viser Planklagenævnets afgørelse i sagen om en bagerbutiks skilt i Guldborgsund Kommune.

Nej til nyt skilt til bagerbutikken

Guldborgsund Kommune siger nej: En ejendomsejer får ikke dispensation til et facadeskilt til en bagerbutik. Skiltningen skal overholde lokalplanens krav, mener kommunen og giver ejeren et påbud om at lovliggøre fysisk.

Ejendomsejeren klager til Planklagenævnet: Der et tale om et gammelt skilt, som er blevet vedligeholdt. Men dén vurdering er nævnet ikke enigt i – skiltet er blevet skiftet ud, og det nye skilt er etableret i strid med lokalplanen. Alligevel ophæver nævnet kommunens påbud.

Både ejer og bruger skal varsles

Når en kommune vil give et påbud om fysisk lovliggørelse – i dette tilfælde at skilte udføres i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser – så skal påbuddet varsles, før det gives. Ejeren skal altid varsles. Er der tale om ulovlig brug af en ejendom, så skal brugeren også varsles.

I dette tilfælde har kommunen kun varslet ejendomsejeren – ikke den bagerbutik, som har sat skiltet op. Det er en væsentlig, retlig mangel. Derfor ophæves påbuddet.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om bagerbutikkens skilt.

I en tilsvarende sag fra Roskilde Kommune ophæver Planklagenævnet kommunens påbud om fysisk lovliggørelse af terrænregulering. Kommunen har sendt varslet til den ene ejendomsejer – ikke dem begge. Se Planklagenævnets afgørelse.

I en tilsvarende sag fra Holbæk Kommune ophæver Planklagenævnet kommunens påbud om fysisk lovliggørelse af en havestue. Kommunen har sendt påbuddet til ejendomsejernes repræsentant – ikke til ejerne selv. Se Planklagenævnets afgørelse.

I en tilsvarende sag fra Vejle Kommune ophæver Planklagenævnet kommunens påbud om fysisk lovliggørelse af et udhus. Kommunen har sendt et varsel om påbuddet, men varslet er ikke klart nok. Det fremgår ikke, at der er tale om et varsel. Der henvises ikke til hjemmel for påbuddet. Og påbuddets konkrete, påtænkte indhold er ikke beskrevet. Læs Planklagenævnets afgørelse.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts