Vil kommunen håndhæve en servitut, skal der henvises til hjemlen

En kommune må gerne håndhæve bestemmelserne i en privatretlig tilstandsservitut, hvis det drejer sig om bestemmelser om forhold, der kan reguleres med en lokalplan. Det sker ved et forbud eller er påbud. Men kommunen skal henvise til hjemlen i planloven og overholde kravene til begrundelse, varsel og partshøring.

Nej til udstykning

Varde Kommune siger nej: En ejendom i Henne må ikke udstykkes, fordi det vil medføre, at bredden på en privat fællesvej indskrænkes til mindre end 10 meter. Kommunen henviser til § 3 i en privatretlig tilstandsservitut, hvor det fremgår, at veje udlægges i en bredde på 10 meter.

Ejendomsejeren, som vil udstykke, klager til Planklagenævnet, og nævnet ophæver kommunens afgørelse. Kommunen mangler at henvise til hjemmel for afgørelsen.

Manglende hjemmel

I henhold til Planlovens § 43 kan en kommune vælge at håndhæve en privatretlig tilstandsservitut med forbud eller påbud, for så vidt angår servitutbestemmelser om forhold, der kan reguleres med lokalplan. Er kommunen påtaleberettiget på servitutten, kan kommunen også anlægge en sag ved domstolene.

Varde Kommune har alene henvist til servituttens § 3 – ikke til hjemlen til at håndhæve servitutbestemmelsen. Kravene til begrundelse, varsel og partshøring er ikke overholdt. Det er så væsentlig en retlig mangel, at kommunens afslag ophæves.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om afslag på udstykning i Henne.

I en tilsvarende sag fra Jammerbugt Kommune ophæver Planklagenævnet kommunens påbud om at fjerne en jordvold. I påbuddet har kommunen henvist til planlovens § 51 som hjemmel. Men § 51 vedrører håndhævelse af lokalplaner – ikke privatretlige tilstandsservitutter. Den korrekte hjemmel til at håndhæve servitutter fremgår i § 43. Se Planklagenævnets afgørelse.

Læs også Planklagenævnets afgørelse i sagen om et udhus i Brønshøj. I dette tilfælde fastholder nævnet Københavns Kommunes påbud om fysisk lovliggørelse af udhuset, som er opført for tæt på vejmidte i strid med en servitutbestemmelse. Der er hverken indrettelseshensyn eller et værditab, som vejer tungere end retshåndhævelsen. Påbuddet er varslet.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts