Stier skal kun etableres som forudsætning for ibrugtagningstilladelse, hvis de betjener lokalplanområdets ejendomme

Hvad må en kommune stille krav om som forudsætning for at give en ibrugtagningstilladelse? Det fremgår eksplicit af planlovens § 15, stk. 2. Hjemlen omfatter stier, der betjener ejendomme inden for lokalplanområdet. Ikke andre stier.

Sti skal etableres før ibrugtagningstilladelse

Viborg Kommune vedtager lokalplanen for et nyt boligområde ved Søndersø. Grundejeren klager til Planklagenævnet. Hun er blandt andet utilfreds med, at lokalplanen stiller krav om etablering af en sti langs søen som forudsætning for ibrugtagningstilladelse til nye boliger.

Planklagenævnet ophæver den del af lokalplanen, som stiller krav om etablering af stien omkring Søndersø. Der er ikke hjemmel i planloven, afgør nævnet.

Sti skal betjene lokalplanområdets ejendomme

Planlovens § 15, stk. 2, nr. 12 – nu nr. 14 – hjemler krav om tilvejebringelse af fællesanlæg i eller uden for lokalplanområdet. En sti kan også være et fællesanlæg, hvis den betjener flere ejendomme eller husstande inden for området.

Det fremgår af lokalplanens redegørelse, konstaterer Planklagenævnet, at formålet med kravet om etablering af stien er at sikre en offentlig sti rundt om Søndersø – det handler ikke om at betjene lokalplanområdets ejendomme. Kommunen har derfor ikke hjemmel til at kræve stien etableret som forudsætning for en ibrugtagningstilladelse.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om stien ved Søndersø.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts

Skriv et svar