Etableret beplantning må ikke fældes uden dispensation

En uklar bestemmelse om bevaring af beplantning kan ikke håndhæves. Men det kan et krav om hjemmehørende arter. Og så må beplantningsbælter ikke fældes uden dispensation, når de er etableret i overensstemmelse med lokalplanen bestemmelser. Det viser en afgørelse i Planklagenævnet om beplantningen på en ejendom i Dronningmølle.

Beplantning delvist i strid med lokalplanen

Beplantningen på en ejendom i Dronningmølle er i overensstemmelse med tre bestemmelser i lokalplanen, afgør Gribskov Kommune. Men ejeren af en feriebolig på ejendommen klager til Planklagenævnet. Nævnet ophæver delvist kommunens afgørelse.

“I videst muligt omfang” kan ikke håndhæves, medgiver nævnet. Men krav om hjemmehørende arter gælder ikke kun hegn i skel. Og beplantningsbælter, som allerede er etableret i overensstemmelse med lokalplanen, må ikke fældes uden dispensation.

“I videst muligt omfang” kan ikke håndhæves

Lokalplanens § 8.2 fastsætter, at “eksisterende eg og birk samt anden eksisterende bevoksning i videst muligt omfang (skal) bevares.” Bestemmelsen kan ikke håndhæves, mener kommunen, fordi den er for uklart formuleret.

Klageren mener, at bestemmelsen skal håndhæves, for det har kommunen gjort før. Men Planklagenævnet deler kommunens opfattelse: Det er for uklart, hvornår bevoksning “i videst muligt omfang bevares”. Hvilken beplantning, der skal bevares – det fremgår ikke tydeligt nok af det tilhørende kortbilag.

Både hegn i skel og fritvoksende beplantning

“Hegn i skel mod…naboer mod syd og vest samt mod Dronningmølle Strandcamping skal etableres som levende hegn”, står der i lokalplanens § 8.3. Der står også, at “de levende hegn såvel som arealerne med fritvoksende beplantning skal bestå af en blanding af følgende hjemmehørende arter”.

Kravet om hjemmehørende arter gælder kun hegn i skel, vurderer kommunen – ikke hegn, som er placeret 0,5 meter fra skel. Men kommunen tager fejl: Kravet om hjemmehørende arter gælder både hegn i skel og fritvoksende beplantning.

Kan “hjemmehørende arter” håndhæves?

Kan et lokalplankrav om hjemmehørende arter af beplantning håndhæves? Det har jeg været i tvivl om. For hvornår er en art hjemmehørende? Planklagenævnets afgørelse svarer ikke entydigt på spørgsmålet, selvom svaret er ja i sagen fra Dronningmølle.

I Gribskov Kommunes lokalplan står der ikke kun, at der skal anvendes hjemmehørende arter. Det er præciseret, hvilke arter der er tale om. Planlovens krav om, at bestemmelser skal være entydige og klare er derfor overholdt. Men ville et krav om hjemmehørende arter kunne håndhæves, hvis ikke arterne var præciseret?

Beplantningsbælter må ikke fældes

Lokalplanens § 8.4 fastsætter, at der skal udlægges arealer til beplantningsbælter med forskellig dybde inden for lokalplanområdet. Det medfører ikke handlepligt, mener kommunen – altså pligt til at etablere de pågældende beplantningsbælter.

Lokalplanens § 8.1, 8.3 og 8.4 samt kortbilag 4 fastsætter, hvor der skal etableres beplantningsbælter, hvor dybe de skal være, og hvilke arter de skal bestå af, konstaterer Planklagenævnet. Nogle af beplantningsbælterne er etableret. Derfor kræver det dispensation at fælde dem.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om beplantningen i Dronningmølle.

Gribskov Kommunes lokalplan 309.05.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts

Skriv et svar