Bygningshøjder skal måles efter reglerne i bygningsreglementet

Fastsætter lokalplanen maksimale bygningshøjder? Så skal højderne måles efter reglerne i det bygningsreglement, som var gældende, da lokalplanen blev vedtaget. I hvert fald hvis der ikke er noget i lokalplanen, der indikerer, at reglerne skal fraviges. Det fastslår Planklagenævnet i en afgørelse om højden på et sommerhus i Binderup Strand.

Er sommerhuset opført i overensstemmelse med lokalplanen?

Sommerhuset i Binderup Strand er opført i overensstemmelse med lokalplanen, vurderer Kolding Kommune. Det gælder bl.a. lokalplanens krav om, at højden på bebyggelse ikke må overstige 5 meter.

To naboer klager til Planklagenævnet. De mener, at sommerhuset er højere end tilladt. Nævnet giver dem medhold og ophæver kommunens afgørelse.

Højde skal målet fra oprindeligt, naturligt terræn

“Bebyggelse må have en højde af maks. 5 meter”, står der i lokalplanens § 7.1.1. Kommunen har været på besigtigelse og konstateret, at højden på sommerhuset er 4,92 meter. Hvad er der så galt?

Kommunen har målt sommerhusets højde fra det regulerede terræn – ikke det oprindelige, naturlige terræn – konstaterer Planklagenævnet. Det er så væsentlig en retlig mangel, at kommunens afgørelse er ugyldig.

Bygningsreglementets regler er afgørende

Men hvordan kan dét være? Der står i lokalplanens § 7.1.2, at facadehøjder skal måles fra oprindeligt terræn. Det står der ikke noget om i § 7.1.1. Så må man udlede, mener kommunen, at det ikke er afgørende for vurdering af bygningshøjden, om terrænet er reguleret eller ej.

Nej, siger Planklagenævnet. For der er ikke noget i lokalplanen, der indikerer, at bygningsreglementets regler for bygningshøjder skal fraviges. Og hvad fastsætter bygningsreglementet fra 2010, som var gældende, da lokalplanen blev vedtaget i 2014? At bygningshøjder skal måles fra oprindeligt, naturligt terræn eller fra et eller flere niveauplaner.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om bygningshøjden i Binderup Strand.

Kolding Kommunes lokalplan 0931-61.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts

Skriv et svar