Hvordan sikrer vi, at lokalplaner er i overensstemmelse med indsatsprogrammer?

Planklagenævnet fastholder vedtagelsen af Odense Kommunes lokalplan for boliger i Korup Vest. Lokalplanens krav om regnvandsbassiner sikrer, at den er udarbejdet i overensstemmelse med indsatsprogrammer. Men hvordan sikrer vi, at fremtidens lokalplaner også lever op til kravene? Det kræver et tidligt, tæt samarbejde om arealdisponeringen i lokalplanen og den kommende udledningstilladelse.

Lokalplan i strid med indsatsprogram?

Odense Kommune vedtager en lokalplan for ca. 140 boliger i Korup Vest. Lokalplanen forudsætter, at lokalplanområdets regnvand nedsives og forsinkes i regnvandsbassiner, før det ledes videre til Sværup Mølle Å. I bassinerne skal vandet renses for at sikre, at tilstanden af grundvandet og åen ikke forringes.

To naboer klager over vedtagelsen til Planklagenævnet. De mener, at vedtagelsen strider mod planlovens § 13, stk. 1, nr. 5. Her fremgår det, at en lokalplan ikke må stride mod regler i et indsatsprogram, som er udstedt med hjemmel i lov om vandplanlægning.

Planklagenævnet: Vedtagelse fastholdes

Planklagenævnet fastholder vedtagelsen af lokalplanen: Nævnet “finder, at der ikke…er grundlag for at fastslå, at lokalplanen er i strid med regler om indsatsprogrammer”.

For det første fordi det fremgår i redegørelsen, at regnvandet skal renses og forsinkes, og at udledningen til Sværup Mølle Å ikke må ændre i vandløbets tilstand. For det andet fordi der udlægges konkrete arealer til regnvandsbassinerne, og det fastsættes i bestemmelserne, at ekstremregn skal tilbageholdes inden for området.

Udledningstilladelsen er omdrejningspunktet

Nu virker det måske enkelt at skrive den næste lokalplan: Hvis bare vi sikrer regnvandsbassiner, hvor regnvandet forsinkes og renses, er vi så på sikker grund i forhold til indsatsprogrammerne?

Planklagenævnet understreger, at der ikke er hjemmel i planlovens § 15, stk. 2, til at regulere konkret udledning af regnvand i lokalplanen. Udledning reguleres i en udledningstilladelse. Derfor må det være udledningstilladelsen, der sikrer, at indsatsprogrammets målsætninger overholdes. Så hvad er lokalplanens og planlæggerens rolle?

Samarbejde om arealdisponering

For mig at se skal planlæggeren sikre et tidligt og tæt samarbejde med de kolleger, der udsteder udledningstilladelser. Lokalplanlægning handler om arealdisponering, og samarbejdet bør fokusere på, hvordan lokalplanen kan understøtte de vilkår, der bliver stillet i den kommende udledningstilladelse.

Hvis vi understøtter udledningstilladelsens vilkår med krav om f.eks. permeable belægninger og arealer til regnvandsbassiner – så kan vi vel med overbevisning skrive i lokalplanen, at den er udarbejdet i overensstemmelse med indsatsprogrammerne?

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om boligerne i Korup Vest.

Odense Kommunes lokalplan 9-1032.

Læs også artiklen “Lokalplan ophæves: Ikke tilstrækkeligt hensyn til indsatsprogrammer“. Artiklen handler om Hillerød Kommunes lokalplan for et centerområde i Favrholm. I denne sag afgør nævnet, at lokalplanen ikke er udarbejdet i overensstemmelse med indsatsprogrammer.

Læs Planklagenævnets afgørelse i sagen om Hedensted Kommunes lokalplan for boliger i Torup Vest. I denne sag afgør nævnet, at lokalplanen er udarbejdet i overensstemmelse med indsatsprogrammer, fordi lokalplanen udlægger regnvandsbassin, som forsinker udledning af overfladevand til Torup Bæk. Desuden fremgår det i miljøscreeningen, at vandløbets tilstand ikke må forringes.

Læs Planklagenævnets afgørelse i sagen om Fredensborg Kommunes lokalplan for erhvervsbebyggelse i Humlebæk. Nævnet vurderer, at lokalplanen ikke medfører en øget risiko for forurening af grundvandet. Desuden forudsætter lokalplanen ikke udledning af overfladevand til målsatte forekomster af overfladevand.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003 – først i kommunal forvaltning og senest som selvstændig. Nu er jeg konsulent i Dansk Byplanlaboratorium.

Planklagenævnets afgørelser er ofte lange og detaljerede. Jeg læser dem for at blive klogere og deler her et hurtigt overblik. Dette er ikke en juridisk tolkning. Vil du vide præcist, hvad nævnet har skrevet, finder du linket ovenfor.

Share Post :

More Posts

Skriv et svar