Eksisterende lovlig anvendelse? Ikke når en ændring er planlægningsmæssig relevant

En lejlighed i en etageejendom i Aalborg kan ikke deles op i to lejligheder, selvom ejendommen er eksisterende lovlig anvendelse, afgør Planklagenævnet. Opdelingen af lejligheden er en planlægningsmæssig relevant ændring, som betyder, at byplanvedtægtens anvendelsesbestemmelse skal overholdes. Og den tillader kun parcelhuse, dobbelthuse, rækkehuse og lignende.

Nej til opdeling i to lejligheder

Aalborg Kommune siger nej: En lejlighed i en etageejendom må ikke deles op i to lejligheder. Kommunen henviser til byplanvedtægtens anvendelsesbestemmelse. Her fremgår det, at området kun må anvendes til fritliggende parcelhuse – dog kan kommunen under visse omstændigheder tillade dobbelthuse, rækkehuse og lignende.

Ejendomsejeren klager til Planklagenævnet, men nævnet fastholder kommunens afgørelse. En opdeling af lejligheden i to lejligheder – det strider mod anvendelsesbestemmelsen. Der kan ikke dispenseres, fordi anvendelsesbestemmelsen er et lokalplanprincip.

Eksisterende lovlig anvendelse eller ej?

Men etageejendommen blev bygget i år 1900 – mange år før byplanvedtægten blev vedtaget. Så må det da være eksisterende, lovlig anvendelse? Ja, medgiver Planklagenævnet. Men når den lovlige anvendelse ændres, så skal anvendelsen leve op til byplanvedtægtens krav – hvis altså der er tale om en “planlægningsmæssig relevant ændring.”

At opdele en lejlighed i ejendommen i to lejligheder – det er en planlægningsmæssig relevant ændring, mener Planklagenævnet. Selvom bygningen ikke ændres, så kan én lejlighed mere ændre områdets karakter. Der kan f.eks. komme mere trafik. Måske hænger nævnets vurdering sammen med, at der i forvejen kun er fem lejligheder i ejendommen.

Ingen anvendelse tæt på det umiddelbart tilladte

Ligger den ansøgte tilladelse tæt op ad det umiddelbart tilladte i anvendelsesbestemmelsen, så kan der dispenseres, skriver Planklagenævnet. Men det er der ikke tale om i dette tilfælde.

Opdelingen af en lejlighed i en etageejendom kan ikke sidestilles med kommunens mulighed for at dispensere til dobbelthuse, rækkehuse og lignende.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om etageejendommen i Aalborg.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts