Noter til lokalplanens anvendelsesbestemmelse er afgørende for håndhævelsen

Må man etablere en spillehal i et område til serviceerhverv og publikumsorienterede liberale erhverv? Umiddelbart er disse anvendelseskategorier måske så brede, at kommunen har svært ved at sige nej. Men i en sag fra Holbæk giver Planklagenævnet kommunen medhold i, at spillehallen er i strid med anvendelsesbestemmelsen, fordi bestemmelsens noter uddyber, hvad der kan tillades.

Nej til spillehal i område til centerformål

En ejendomsejer i Holbæk vil etablere en spillehal i stueetagen. Men kommunen siger nej: Anvendelsen strider mod lokalplanens anvendelsesbestemmelse, og der kan ikke dispenseres.

Anvendelsesbestemmelsen udlægger området til centerformål. I stueetagerne må der kun etableres serviceerhverv og publikumsorienterede liberale erhverv. Er en spillehal ikke netop et publikumsorienteret serviceerhverv? Ejendomsejeren klager til Planklagenævnet.

Noterne til bestemmelsen afgørende

I noterne til anvendelsesbestemmelsen fremgår det, at der med serviceerhverv menes butikker, restauranter og lignende, mens der med publikumsorienterede liberale erhverv menes pengeinstitutter, advokat og ejendomsmæglervirksomhed, frisører og lignende.

En spillehal med spilleautomater, faciliteter til at se fodbold og mulighed for at spille på fodboldkampe, heste og lignende – den anvendelse er ikke omfattet af noterne. Der er ikke tale om en anvendelse så tæt på det umiddelbart tilladte, at der kan dispenseres. Planklagenævnet fastholder kommunens afslag.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om spillehallen i Holbæk.

Køge Kommune vil ikke give en dispensation til at udnytte en erhvervsbygning til beboelse. Lokalplanen åbner kun mulighed for erhverv, og Planklagenævnet fastholder kommunens afslag. Der kan ikke dispenseres til beboelse. Læs Planklagenævnets afgørelse.

Århus Kommune afviser at dispensere til udstykning af to grunde til boliger. Lokalplanen fastsætter, at området kun må bruges til natur- og jordbrugsformål. Der kan ikke dispenseres til beboelse, afgør Planklagenævnet. Læs Planklagenævnets afgørelse.

Lokalplanen udlægger delområdet til skov og eksisterende dige. Så kan der ikke etableres en skydebane, mener Ringsted Kommune, og Planklagenævnet deler kommunens opfattelse. Læs Planklagenævnets afgørelse.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts