Der kan ikke dispenseres til et forhold i strid med anvendelsesbestemmelsen – uanset lighedsgrundsætningen

Selvom en anden ejendomsejer tidligere har fået en dispensation fra lokalplanens anvendelsesbestemmelse, så betyder det ikke, at den næste har krav på det samme. Der kan ikke dispenseres i strid med en anvendelsesbestemmelse, selvom sager skal have det samme udfald, hvis de i det væsentlige er ens.

Fire boliger skal reduceres til én

Tårnby Kommune giver ejeren af en ejendom i Dragør et påbud: Der er indrettet fire boliger på ejendommen. Det er i strid med lokalplanens anvendelse. Her fremgår det, at der kun må indrettes én bolig per ejendom.

Ejendomsejeren klager til Planklagenævnet: Bebyggelsen er i overensstemmelse med lokalplanen. Det er de byggetekniske forhold og ikke antallet af køkkener og badeværelser, som er afgørende for antallet af boliger.

Bebyggelsen er indrettet med fire boliger med hvert sit køkken, badeværelse og værelser. Boligerne har også egen indgang og have, konstaterer Planklagenævnet. Så er der tale om fire boliger og ikke én.

Ingen dispensation trods lighedsgrundsætningen

Men andre i Dragør har fået lov til det samme, som jeg har gjort, mener ejendomsejeren. Så skal jeg have lov til dette samme i henhold til lighedsgrundsætningen.

Når en kommune forholder sig til lovliggørelse af et forhold i strid med lokalplanen, så skal kommunen overholde lighedsgrundsætningen, medgiver Planklagenævnet. Er to borgeres sager i det væsentlige ens, så skal afgørelsen være den samme som udgangspunkt.

Det gælder bare ikke, hvis der tidligere er givet en dispensation i strid med lokalplanens anvendelsesbestemmelse. En sådan dispensation er i givet fald ulovlig, og andre ejendomsejere har derfor ikke krav på det samme.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om boligerne i Dragør.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts