Retlig lovliggørelse skal overvejes før påbud om fysisk lovliggørelse

En kommune fører tilsyn med, at planlovens regler overholdes. Kommunen kan kræve, at ulovlige forhold lovliggøres fysisk. Men først skal kommunen overveje, om forholdet kan lovliggøres retligt. Det viser en afgørelse om Holbæk Kommunens krav om fysisk lovliggørelse af en teltbygning og et solcelleanlæg.

Påbud om teltbygning og solcelleanlæg

Holbæk Kommune giver en grundejer et påbud: Du skal fjerne en teltbygning og et solcelleanlæg. Begge dele kræver landzonetilladelse, og sådan én er der ikke givet. Grundejeren klager til Planklagenævnet.

Kommunen har ret i, at teltbygningen og solcelleanlægget kræver landzonetilladelse. Selvom forholdet er af underordnet betydning, så må kommunen gerne sikre, at det bliver lovliggjort. Men en kommune skal overveje retlig lovliggørelse før fysisk. Det har Holbæk Kommune ikke gjort. Derfor ophæves påbuddet.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om teltbygningen og solcelleanlægget i Holbæk.

I en tilsvarende sag fra Gentofte Kommune ophæver Planklagenævnet kommunens afslag på dispensation og påbud om fysisk lovliggørelse. I kommunens afgørelse fremgår det, at grundejer kan forvente at få dispensation til nogle af de ulovlige forhold men ikke hvilke. Kommunen skal afklare endeligt, hvilke forhold der kan dispenseres til. Hvor kommunen afslår dispensation, skal afslaget begrundes. Et påbud skal varsles, og det skal være konkret, hvilke forhold der skal lovliggøres fysisk og hvordan. Se Planklagenævnets afgørelse.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts