Forbud mod fældning af træ med stammediameter på mere end 25 cm. fastholdes

En lokalplan kan sikre bevaring af beplantning. Men kan et forbud mod fældning af træer med en stammediameter på mere end 25 cm. håndhæves? Ja, afgør Planklagenævnet i sagen et træ i Skåde Bakker. Kommunens afslag på dispensation fastholdes.

Træ må ikke fældes

En grundejer vil fælde et træ og plante frugtbuske i stedet. Men Aarhus Kommune siger nej: Træet må ikke fældes. En bestemmelse i lokalplanen fastsætter, at større, solitære træer i princippet skal bevares. Mere præcist fastlægger bestemmelsen, at det kræver kommunens dispensation at fælde træer “med en diameter på over 25 cm”.

Træet er sundt, konstaterer kommunen. Det er en del af den karaktergivende og bevaringsværdige beplantning i området. Og grundejeren kan plante de ønskede frugtbuske et andet sted på sin ejendom.

25 cm. kan håndhæves

Kan et forbud mod at fælde et træ med en diameter på over 25 cm. overhovedet håndhæves? Er det tydeligt nok, at det er stammediameteren, det handler om? Kan bestemmelsen håndhæves, selvom den betyder, at træer kan vokse ind i bevaringsværdi og forbud mod fældning?

Svaret på begge spørgsmål er ja. Planklagenævnet fastholder afgørelsen. Fældning af træet kræver dispensation, og kommunen må gerne sige nej til at dispensere.

Begrundelse tilstrækkelig

Grundejeren mener, at kommunen har foretaget et “skøn under regel”. Kommunen har ikke undersøgt sagen godt nok (officialprincippet). Det er for hårdt et indgreb over grundejeren, at kommunen siger nej til fældning (proportionalitetsprincippet).

Det mener Planklagenævnet ikke. Kommunen har i tilstrækkeligt omfang begrundet sit afslag. Kommunen må gerne bygge sin afgørelse på fotografier og sin viden om træets placering. Kommunens interesse i at håndhæve bevaring af træer i området vejer tungere end grundejerens ønske om at fælde sit træ.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om træet i Skåde Bakker.

Aarhus Kommunes lokalplan 329.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts

Skriv et svar