Bevaring af beplantningsbælte udelukker ikke udtynding

Udelukker bevaringsbestemmelsen ikke udtynding af et beplantningsbælte? Så må træer og buske gerne fældes, så længe bæltet bevares som helhed. Det fastslår Planklagenævnet i en afgørelse om et beplantningsbælte i Frederikssund. I afgørelsen påpeger nævnet desuden, at der ikke er pligt til at tage hensyn til eventuelle rasteområder fra flagermus, hvis udtyndingen er i overensstemmelse med lokalplanen.

Må beplantningsbælte udtyndes?

Et beplantningsbælte i Frederikssund må gerne udtyndes, afgør kommunen. Det strider ikke mod lokalplanens bestemmelse om, at beplantningsbæltet skal bevares. Bestemmelsen forbyder ikke, at bæltet beskæres, eller at der fjernes beplantning.

En beboer fra området klager til Planklagenævnet. Det kræver dispensation fra lokalplanen at udtynde beplantningsbæltet, mener beboeren. Det strider også må beskyttelsen af bilag IV-arter og fuglebeskyttelsesdirektiver. Nævnet deler ikke beboerens opfattelse. Kommunens afgørelse fastholdes.

Udtynding er tilladt

“Det eksisterede beplantningsbælte (skal) bevares og vedligeholdes og anvendes som fælles grønt areal”, står der i lokalplanens bestemmelse om beplantningsbæltet. Det er ikke i strid med bestemmelsen at tynde ud i bæltet, vurderer Planklagenævnet.

Selvom beplantningsbæltet udtyndes, så betyder det ikke, at det forsvinder, konstaterer nævnet. Det fremgår ikke at bestemmelsens ordlyd, at fældning af enkelte træer og buske er forbudt.

Rasteområder for flagermus?

Der er flagermus, som flyver hen over beplantningsbæltet, påpeger beboeren. De bruger sandsynligvis træerne som rasteområder. Det burde kommunen have undersøgt.

Planklagenævnet medgiver, at der ikke kan dispenseres fra en lokalplan, hvis det medfører, at flagermus´ rasteområder beskadiges. Men i dette tilfælde fældes træerne i overensstemmelse med lokalplanen. Så er kommunen ikke forpligtet til at undersøge, om udtyndingen skader eventuelle rasteområder.

Gråkrager ikke beskyttede

Nogle af de træer, som fældes, udnyttes af gråkrager til at bygge reder i, skriver beboeren. Derfor er det i strid med fuglebeskyttelsesdirektivet at fælde træerne. Det er også i strid med kommunens strategi og handleplan for natur.

Fuglebeskyttelsesdirektivet omfatter ikke gråkrager, konstaterer Planklagenævnet. En strategi og en handleplan har ikke bindende retsvirkning. Derfor er fældning af træerne ikke ulovlig.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om beplantningsbæltet i Frederikssund.

Frederikssund Kommunes lokalplan 101.

Se også lignende afgørelse fra Ringkøbing-Skjern Kommune. Lokalplanen fastsætter bevaring af et beplantningsbælte og forbud mod udtynding. Men beplantningsbæltet må gerne topkappes.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts

Skriv et svar