Kommuneplanen forpligter ikke borgerne

Kommuneplanen forpligter kommunen – ikke borgerne. Derfor er der ikke behov for at dispensere, hvis et projekt strider mod kommuneplanen. Når der ikke er givet en dispensation, er der ingen afgørelse, som kan påklages til Planklagenævnet. Det viser afgørelsen om en gittermast i Køge.

Byggetilladelse til en gittermast

Køge Kommune giver en byggetilladelse til at skifte en rørmast ud med en højere gittermast. Masten er ikke omfattet af en lokalplan.

En beboer fra området klager til Planklagenævnet. Kommuneplanen fastsætter, at højden på bygninger og anlæg ikke må overstige 8,5 meter. Der er ikke dispenseret fra kommuneplanen, påpeger beboeren.

Intet behov for dispensation

“Om et forhold er i strid med…kommuneplanen…har…ikke i sig selv retsvirkning for borgerne, og nævnet anser på den baggrund ikke en sådan vurdering for en afgørelse efter planloven”, skriver Planklagenævnet.

Med andre ord: Der er ikke noget behov for at dispensere fra kommuneplanen. Uden en dispensation er der ikke truffet en afgørelse. Planklagenævnet kan ikke behandle klagen.

Mere information

Planklagenævnets afvisning af klagen i sagen om gittermasten i Køge.

Faxe Kommune giver byggetilladelse til en tilbygning i Haslev. En nabo klager til Planklagenævnet. Byggetilladelsen medfører, at kommuneplanens maksimale etageantal og bebyggelsesprocent overskrides, påpeger naboen. Nævnet afviser at behandle klagen. Kommuneplanen er ikke bindende for borgerne. Der er ikke truffet en afgørelse, der kan klages over. Læs nævnets afvisning af klagen.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003. Først i kommunal forvaltning, nu som selvstændig byplankonsulent hvor jeg laver lokalplaner for kommuner og udviklere. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en hånd til en lokalplan.

Planklagenævnets afgørelser er lange og detaljerede. Jeg læser afgørelserne for at bliver klogere selv: Hvordan undgår vi kommunal planlægning, som bliver underkendt i Planklagenævnet? Jeg deler min læsning for at give dig et hurtigt overblik over indholdet, som jeg ser det. Det er ikke en juridisk tolkning, autoriseret af nævnet. Hvis du vil vide præcist, hvad nævnet har skrevet, så klik på linket ovenfor.

Share Post :

More Posts