Lokalplan ophæves: Ikke tilstrækkeligt hensyn til indsatsprogrammer

Planklagenævnet ophæver Hillerød Kommunes vedtagelse af lokalplanen for et nyt centerområde i Favrholm. Kommunen har ikke taget tilstrækkeligt hensyn til indsatsprogrammerne for Arresø og Roskilde Fjord, mener nævnet. Det er en væsentlig retlig mangel.

Øget udledning af kvælstof og fosfor

Hillerød Kommune vedtager en lokalplan for et nyt centerområde, der forudsætter separatkloakering af området. Der skal etableres regnvandsbassiner, som forsinker udledningen af regnvand til afløbssystemet. Vandet ledes videre fra området til Pøle Å og derfra videre til Arresø og Roskilde Fjord.

Kommunen oplyser, at regnvandet fra området vil indeholde kvælstof og fosfor i mængder på henholdsvis 10,7 kg og 0,7 kg per år. Dette svarer til 0,19 % og 0,06 % af den samlede udledning af næringsstoffer til Arresø. Kommunen vurderer derfor, at udledningen derfor ikke strider mod gældende indsatsprogrammer.

Lokalplan i strid med indsatsprogrammer?

Danmarks Naturfredningsforening klager over vedtagelsen af lokalplanen. Vedtagelsen strider mod planlovens § 13, stk. 1, nr. 5, vurderer foreningen. Her fremgår det, at en lokalplan ikke må stride mod regler i et indsatsprogram, som er udstedt med hjemmel i lov om vandplanlægning.

Planklagenævnet giver foreningen medhold. Hverken lokalplanen eller den tilhørende miljørapport forholder sig til indsatsprogrammerne for Arresø og Roskilde Fjord, mener nævnet. Det er så væsentlig en retlig mangel, at vedtagelsen af lokalplanen ophæves.

Ingen yderligere forringelse af tilstand

Arresø er i dårlig økologisk tilstand, og Roskilde Fjord er i ringe økologisk tilstand, konstaterer Planklagenævnet. Det fremgår i vandområdeplanerne for de to recipienter. For Arresø er der fastsat et indsatsbehov på 2,2 tons per år, mens indsatsbehovet for Roskilde Fjord er på 124,2 tons kvælstof per år.

Ifølge indsatsbekendtgørelsen, skriver nævnet, må der ikke gives tilladelse til udledning af mere kvælstof til kystvandområder og mere fosfor til søer, når der er fastlagt et behov for reduktion. Tærsklen er lav, når det kommer en kommunes pligt til at forebygge forringelser af vandområder, pointerer nævnet.

Mere information

Planklagenævnets afgørelse i sagen om centerområdet i Favrholm.

Hillerød Kommunes lokalplan 465.

Læs også artiklen “Hvordan sikrer vi, at lokalplaner er i overensstemmelse med indsatsprogrammer?“. Artiklen handler om Odense Kommunes lokalplan for et boliger i Korup Vest. I denne sag afgør nævnet, at lokalplanen er udarbejdet i overensstemmelse med indsatsprogrammer.

Gå ikke glip af nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af artiklerne om Planklagenævnets afgørelser, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her: https://www.carlsensplaner.dk/tilmeld-dig-nyhedsbrev/

Artiklens forfatter og formål

Jeg er arkitekt og har arbejdet som byplanlægger siden 2003 – først i kommunal forvaltning og senest som selvstændig konsulent.

Planklagenævnets afgørelser er ofte lange og detaljerede. Jeg læser dem for at blive klogere og deler her et hurtigt overblik. Dette er ikke en juridisk tolkning. Vil du vide præcist, hvad nævnet har skrevet, finder du linket ovenfor.

Share Post :

More Posts

Skriv et svar